Mitt navn er Nikolas og jeg har blitt bedt om å skrive et lite blogginnlegg om utviklingen og lanseringen av Happens. Happens er en ny app hvor du kan finne alle events der du er. I teamet vårt har vi Eirik Rath Olsen (administrasjon), Sondre Klemetsrud (markedsføring), Emil Rydningen (backend-utvikling) og Simen Fjellstad (Frontend-utvikling). Selv er jeg prosjektleder for apputviklingen. Vi har holdt på i lang tid nå, faktisk i over to år. Derfor er det med lettelse at appen endelig er ute i markedet (akkurat nå kun i Tromsø). Det har vært mange opp og nedturer på veien, og jeg skal forsøke å dele en erfaring eller to i dette innlegget.

Først og fremst vil jeg trekke frem alle som har hjulpet oss, uten dem ville vi aldri kommet såpass langt som vi nå har gjort. Fordi når du starter som grunder, så starter du ofte med 0. Vi hadde ingen penger, vi manglet nøkkelkompetanse, og vi hadde ingen tjeneste eller produkt. Det eneste vi hadde var en idé, men uten drahjelp kunne vi aldri realisert den. Vi begynte å utvikle idéen. Idéen ble til en forretningsplan, men selv en forretningsplan er så godt som 0. Det ene kommer som regel med det andre, så det gjelder å få «én». Det fikk vi gjennom Innovasjon Norge, og da pengene kom, kom nøkkelkompetanse, og når nøkkelkompetansen kom så kom også produktet. Etterhvert hadde vi solide midler, svært dyktige folk og et veldig bra produkt. I tillegg fikk vi god rådgivning og drahjelp av Grunderhjelpen i Tromsø kommune.

Når vi nå bestemte oss for å lansere det vi hadde (i stedet for å fortsette utviklingen til produktet var «perfekt»), så fortsatte vi å få fantastisk hjelp fra flere kanter. Vi fikk en samarbeidsavtale med Debutuka ved UiT, noe som ga oss en perfekt inngang til markedsføring mot målgruppen vår, som først og fremst er studenter. I tillegg har Studentparlamentet, ledelsen på UiT, Start UiT og Studentavisen de siste ukene hjulpet oss frem gjennom blant annet distribusjon, rådgivning, lovnader og tillatelser. Venner, bekjente, og selv fremmede har deltatt på dugnad, brukt nettverkene sine og delt appen vår, og det har vært veldig hyggelig. Det finnes utrolig mange som gjerne vil hjelpe deg å skape noe. Folk liker å se nettopp det. Men hjelpen kommer ikke alltid flyvende av seg selv.

Hvis jeg skal peke på én ting jeg har lært av grunderlivet så er det at man må ha skamløst pågangsmot, og aldri la være å prøve. Får du avslag, søk på nytt. Sier en nei, spør neste. Hvis du kontakter mange nok mennesker, så møter du de rette til slutt, og de vil hjelpe deg. Vi fikk avslag på våre to første søknader hos Innovasjon Norge, og siste søknad tok fem måneder å behandle. Vi har opplevd perioder med lavmål etter lavmål, frustrasjon, og mangel på motivasjon. Folk har ledd av ambisjonene våre, og vi har måtte tåle mye negativitet på veien. «Det er for ambisiøst», «dere vil bli spist av større aktører», «jaja, løkka tell»… For å nevne noen kommentarer som sitter støpt i hjernebarken. Vi jobber for å gjøre disse ordene til skamme, og for å bevise for alle som har hjulpet oss at vi var verdt investeringen. Og ikke minst, så jobber vi for å skape noe større enn oss selv, noe vi kan være stolte av. Det er enda en lang vei, og oddsen for å lykkes er fortsatt i vår disfavør, men vi er i gang!

I løpet av høsten og vinteren rulles Happens ut i resten av Norge, og vi håper responsen vi møter der er på nivå med den vi har møtt så langt i Tromsø!